Om

 

Hej läsare på SVA-chillarna.se !

Vi som skriver här på SvA-chillarna går i Väsby yrkesgymnasiums språkintroduktionsgrupp. Killarna = chillarna!!!

I vår klass går för närvarande bara killar på Väsby Yrkesgymnasium och alla hoppas att lära sig mycket svenska och massor om Sverige och svenskarna genom att publicera oss på SvA-chillarna.se och med kontakter med dig. Lite mer om var och en av oss kan du läsa längre ner.

Väsby yrkesgymnasium

Vår skola, Väsby yrkesgymnasium, hette förr, Energigymnasiet, men sedan de nya ägarna köpte skolan ville de också byta namn. Vår grupp är en klass med elever som lär oss svenska, (språkintroduktion) men även grunderna i åtta grundskoleämnen så att vi blir behöriga för att minst kunna läsa på ett yrkesprogram på gymnasiet. Här på Väsby yrkesgymnasium studerar eleverna för att bli elektriker, fastighetsskötare eller rörmokare. Alla kan även läsa in grundläggande högskolebehörighet i ämnena svenska, matematik och engelska på Väsby yrkesgymnasium.http://www.vasbyyrkesgymnasium.se/

Vi elever som skapar sidan heter:

Naghi, Yusuf, Mustafa At, Reza A, Najax, Temesgen, Alexander, Yasin, Reza G, Navid, Aref, Alireza, Marc Antonio, Ali, Omar, Bakhtyar och Naweed. Vi kommer från Asien, Afrika och Mellanamerika och talar en mängd olika språk.

SvA

SvA är en förkortning för Svenska som Andraspråk, som till skillnad från svenska som modersmål som är  det första språket för de flesta svenska ungdomar. Chilla betyder ta det lugnt, umgås och hänga med kompisar. Eftersom vi är flera killar som gillar att chilla passar det bra att kalla sig chillare ;-)). Vi övar oss i att skriva, befästa vårt nya språk, grundskoleämnen och i digital kunskap genom att bygga den här webbplatsen.

Webbplatsens syfte och mottagare

Syftet med vår webbplats är att utveckla våra kunskaper i svenska och  de andra ämnen som vi läser just nu nämligen engelska, teknik, bild,  idrott och hälsa, samhällskunskap och biologi. Genom den här webbplatsen kan vi få en kanal till många svenska för att snabbare integreras i det svenska samhället. Eftersom nätet finns globalt hoppas vi förstås att våra föräldrar, andra lärare, vänner och skolkamrater följer Sva-chillarna.se. Du som besöker vår blogg får gärna  interagera med oss, t.ex. genom att skriva kommentarer på det vi gör.Webbplatsens syfte  är att sådant vi arbetar med ska få riktiga mottagare. På skolan går för närvarande endast killar som alla tränar svenska som andra språk. , läser matematik, lär sig engelska och utövar idrott. Många killar älskar fotboll men även pingis står högt i kurs. Vi tror att  våra läsare är vanliga människor som kanske råkar trilla in på webbstjärnans webbplats.


Den pedagogiska kopplingen

Allt vi gör på Sva-chillarna.se utgår från grundskoleämnenas syften och ligger även inom ramen för Lgr11.  I kursplanerna, Lgr11, poängteras förmågor som att kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för olika mottagare,  att läsa, reflektera över och kritiskt granska texter.  Det är exakt vad vi tränar inom ramen för vårt dagliga arbete på skolan och även på webbsidan SvA-chillarna.se. Koppling till läroplanen.  Vid starten i september 2016 var samtliga tjugo elever på nybörjarnivå i svenska.  Alla ska lära sig att läsa, lyssna samt att tala och skriva. Att kritiskt förstå och granska källor är också att förhålla sig rätt till läroplanen. På vår blogg presenteras aktiviteter som vi gör och har gjort i introduktionsklassen samt länkar till exempelvis sajten glosor.eu om vi har lagt upp ordlistor till aktiviteterna. Sök på sva  eller vår lärare ”ejmc” så hittar du många ordlistor svenska – svenska.

Vad vi lärt oss av att publicera skolarbete på webben?

En sak som vi lärt oss är att det vi gör i skolan, kan spela stor roll och vara intressant för andra. Vi lär oss att kunskap är makt. Med makt kan var och en ta befäl över sitt eget liv även om det inte kommer att fortsätta i Sverige. Det är spännande att följa hur det vi publicerar sprids och häftigt att förstå hur enkelt det kan vara att nå ut till många. För några av oss har det också varit ett stort steg att publicera ett skolarbete, både text och film, att våga och känna att man kan mer än man tror är också något vi fått ut av bloggandet. Flera av killarna har inte chillat så mycket tidigare utan har kanske fått delta i någon koranskola. Flera kan inte läsa och skriva på sina modersmål och alla är tacksamma för det stöd de fått från det svenska samhället. Samtidigt är många mycket oroliga över ovissheten om framtiden och ifall deras lycka är slut. Givetvis lär vi oss också mycket om de program och teknik som behövs för att skapa innehållet och om rättigheter när det gäller text, bilder och ljud. Genom att arbeta med webben i skolan har många kommit i kontakt med digitala hjälpmedel som en del av eleverna inte alls gjort innan vi kom till Sverige och Upplands Väsby.


Upphovsrätt

De flesta bilderna på  SVA-chillarna.se är egna och läggs på vårt kommande FlickR-konto, och publiceras under Creative Commons-licensen BY-SA. Vi diskuterar hela tiden med våra lärare kring upphovsrätt och om vad som är andras bilder och musik  och vi övar på att ange källor korrekt. Vi kommer eventuellt att lägga upp filmer  på en Youtubekanal. Övrigt material länkar vi till sådant som tidigare är publicerat på nätet. På vår webbplats tycker vi att upphovsrätt är viktigt och vi vill inte stjäla andras alster och därmed låtsas att det skulle vara vi som gjort dem. Alla texter och även alla bilder är sådant som vi har producerat själva om inget annat har angivits.

Varför vi borde vinna ett pris i Webbstjärnan

Vi tycker att vi borde vinna pris eftersom vi går på en riktigt liten skola som många till och med i vår närhet inte känner till. Det är första året som Väsby yrkesgymnasium har en introduktionsklass och det är kul om just du kan förstå oss och vår situation lite bättre.. Vi skriver om våra upplevelser i Sverige som diskuteras hett i pressen och av företrädare för de politiska partierna men våra röster hörs sällen i etern. Så lyssna och läs. Vi hoppas på många läsare och besökare eftersom innehållet är personligt och aktuellt och många har förutfattade åsikter om oss som nyligen har anlänt till Sverige.  Lär känna oss och se att vi är människor med behov, hopp och framtidsdrömmar precis som de allra flest människor på jorden. Vi lär oss självklart en hel del av arbetet med bloggen. Våra mål är att variera de media vi har tillgång till och att anpassa materialet efter webben. Vi vill  vinna Webbstjärnetävlingen för att många fler skulle läsa och lyssna på vad vi har att berätta. Inte minst skulle vi bli superglada över att kunna få pengar för att köpa en varsin dator och bli ännu bättre på att hantera dator.

Ansvarig lärare för bloggen är Eva Mattinson och hon nås via e-post: eva.mattinson@vasbyyrkesgymnasium.se

Ha mycket nöje på vår sida!

Är du  intresserad av att vara med i WebbstjärnanPå deras webbplats hittar du information om tävlingen och massor av material om webbpublicering.

.se | Webbstjärnan

 

Svenska som andraspråk på en webbplats i Webbstjärnan